Wednesday, February 4, 2009

:: Warnawanie.. after 3years... ::


Diam tak diam, dah 3 tahun aku 'memblogging'kan diri....huhuhuhu
Since 2006, aku start blogging kat Yahoo 360
Time tu, tak ramai lagi yang jadi active blogger....
But, byk kenangan pahit manis aku selama berblogging kat Yahoo 360 dulu...
Actually, syg sgt nak tinggalkan 360 tu.. sbb kat situ laa 'permulaan' bagiku mengenali dunia 'blogging' nih...

B4 than dat, actually.. aku dah start blogging kt my own domain name warnawanie.com
But then, domain name tu dah terkubu mcm tu disbbkan beberapa kesilapan teknikal..
So no more warnawanie.com...
Kat Yahoo 360 tu pun, i think lebih 300 posts dah ditulis... Yelah.. hasil penat lelah selama 2 tawon.. ekekekeke..
Now pun dah jadi memori daun pisang jerk.. hehehe...

Disebabkan 'ketidakwarasan' Yahoo 360 (dipercayai disebabkan oleh kesesakan trafik.. tidak mampu menampung jumlah blogger yg sgt ramai...) so i pun bukak a new chapter kt blogspot nih..

Kat sini pun meriah bangat... i have a circle of fren yang sgt bayek hati n user friendly..
And tak kurang jugak silent2 reader yg sgt setia membaca from day to day...Really2 appreciate.. and really want to THANKS GOD! How sweet all dis peoples GOD gave me... make my life so wonderful and cheer...

Lebih menyeronokkan.. most of the family members and kenalan2 rapat pun dah start berblogging.. As for me, dari zaman bujang.. sampailah dah jadi isteri orang.. still gigih dgn hobby ni..it really2 fun and me rasa satu kedamaian bile berblogging nih...but of coz, dlm setiap perkataan yg tertaip n tercatat diblog kite.. pastinya ada yg tak boleh accept dan menyalahtafsirkan ape yg kite tulis.. But for me, whatever it is, kite kena tau niat kite dan bertanggungjawab diatas setiap perkara dan perkataan yg kite tulis...

Erm, tetiba teringat plak rancangan me follow semalam, rancangan Indahnya Iman, Astro Oasis Saluran 106, I love to watch dis kind of rancangan.. at least.. boleh muhasabah diri yg kdg2 'lara' jugak nih...walaupun just a short rancangan, tapi ia membawa pengertian yg amat mendalam dan berguna.. semalam tu dia jemput Dr Fadzillah Kamsah. One of my favourite pakar motivasi.

Me amat tertarik dgn topic semalam.. topic tentang 'Kerisauan IbuBapa'. I think it is a good topic yg patut ditonton oleh para ibubapa n anak2. As mommy gonna be, dah boleh rasa, it is a quite tough job to be a good parents.

"Tidak semua patut diceritakan kepada anak-anak tentang kerisauan ibubapa'

At the end of rancangan, kesimpulan yg dibuat oleh Dr Fadzilah... tak semua kerisauan ibubapa perlu diceritakan kepada anak2. Sometimes, we need to keep it just between husband & wife. Masalah peribadi ibubapa tak patut kite ceritakan kpd anak-anak. What kind of masalah peribadi? Masalah ni termasuklah pergaduhan antara ibu dan bapa and every single thing yg menjadi personal suami isteri. Erm, dan HARAM bagi kite menceritakan tentang keburukan suami kite atau isteri kita sewaktu kecil2 dahulu kepada anak2...

Let me share plak ape kerisauan ibubapa yang patut kita cerita kepada anak-anak. Sometimes, dalam dunia skrg ni.. selalu terjadi kes anak2 tak memahami ibubapa dan ibubapa tak memahami anak2.. So dari ape yg Dr Fadzilah utarakan semalam.. I think this is one of the reason why anak2 skrg sgt tak memahami kesusahan ibubapa...

It's normal kan kalau anak2 tau gaji ibubapa.. "Gaji ayah saya RM6ribu..." "Gaji ibu saya RM4ribu.." Yelah isi borang kat sekolah dulu2 pun.. sebuk duk tanyer gaji ayah brapa.. gaji mak brapa... So, sbg ibubapa kite pun patut share dgn anak2 tentang kesusahan dan tanggungan kite hadapi... Dr Fadzilah ckp 'Kite kena share dgn anak2 ape hutang2 kite.. Hutang kereta, Hutang Rumah...tiap2 bulan ayah kena bayar rumah.. sekian2 amount... ayah kena byr kereta sekian2 amount...'

And Dr Fadzilah cakap lagi.. bagi anak faham kerjaya kite... penat lelah yg kite kena lalui dlm kerjaya kita.. For me, ni lebih berkait dgn pengendalian stress.. At least kalau kite dah stress kat office dgn kerja dan tanggungjawab.. so dgn anak2 yang memahami kerjaya kite sekurang2nya mereka tak menambahkan lagi stress kite kat rumah...

Yelahkan, nasib kite semua tak sama.. Ada anak2 dilahirkan dalam suasana keluarga yg senang lenang.. ada yang terpaksa berdepan dgn kesempitan hidup.. ada yang susah dahulu, senang kemudian.. ada yg senang dahulu, dan susah kemudian... Semuanya ditentukan oleh Allah.. qada' dan qadar Tuhan.. tapi kesusahan dan kesenangan hidup ni antara qada' yg boleh diubah.. kalu kite hidup susah, kite lah yg kena ubah qada' Tuhan, mengubah nasib hidup kita.. sebab peluang dan rezeki tu ada dimana2... dan Tuhan dah tentukan rezeki masing2...

Lepas tgk rancangan tu semalam, me teringat kata2 the husband dulu..but I dun think nak warwarkan ape yg dia cakap.. cukup sekadar membuatkan me myself terfikir akan kebenaran kata2 tu..Yes dear, u r right!! I cant' blogging sesuka hati I jer... sometimes kena fikir dgn lebih kewarasan bile nak buat sesuatu entry.. yup, ada benda kite leh cite.. ada benda yg kite kena simpan.. kena fikir jugak perasaan orang lain dan ada rasa kemanusiaan..

Thanks honey and Thanks to Dr Fadzilah too...
May 2009 is ceria year for everyone... I'Allah....




5 comments:

zeti said...

da lama kan wanie b'blogging.. thniah sbb mmpu bthn smpai skang ;)

btw zt pun mnat gak ngan dr fadzilah kamsah.. suka sgt dgr dia bg motivasi. mmg btul pun pe yg dato' fadzilah ckp tu, x suma bnda kita leh citer kat ank2 or org lua psl hubungan kita suami isteri.. zt pun hrp agar zt x 't'glncir' smasa bblogging.. insya allah..

pape pun wanie, trus b'blogging ok.. zt pun syok ada kwn cam wanie.. :)

Elyn said...

hehehe time kasih pasai arini bg motivasi pd akak..... naik sikit semangat ni

Fanapicaholic said...

amboi..dapat motivasi saya baca blog akak ni...

Thanks kwani sbb sudi baca blog saya.. hehe.. nk kawin? Insyallah... Doa2 kan laa..:P hahaks!

bleh je nk datang umah? nnt kita arrange satu date, kami datang ek?

rindu kak wani tau!

LanaBusyBee said...

sama la dgn ruby ;)...

a'a kan wanie, "kawan" ruby pun ada bgtau yg tak semua cita kita leh wat entry kt blog kita...bagi ruby, blog ni mcm tempat tuk kita kongsi cerita yg org nk tau,yg leh rapatkan kita dgn kwn yg lama tak jumpa,tgk blog pun dh tau dia dok wat apa kan, bkn pasal yg tak sepattnya kan...

hurm, kekdg ruby rs, ruby pun ada terover tulis entry yg tak sepatutnya, hurm moga boleh dimaafkan masa yang lampau tu kan

Warnawanie said...

zeti : haah lama la jugak.. siap dah berpindah randah blog lagi.. :) hopefully, akan terus diberi peluang utk berblogging.. i'Allah...

Kak Elynn : hehehe sama2 kite memotivasikan diri.. chayok!!

Farsha: yeah, cepat2 arrange date.. bawak sefamily pun boleh ke teratak cumil akak nih.. ekekeke tapi nanti nak dera Mr Kioshi basuh pinggan mangkuk periuk belanga

Ruby: Nama pun manusia.. kite ni ada jer yg terlajak.. nasib baik masih ada peluang utk mengundur semula ;)