Thursday, January 29, 2009

:: Bina Peribadi Ketika Makan ::Credit utk Incip Azhar yang menyediakan masakan diujong minggu... :)


Untuk Renungan Kita Bersama....

Pakar motivasi bebas Ustaz Sobri Abd. Rani menyarankan agar ibubapa menjadikan waktu makan sekeluarga sebagai waktu untuk membetulkan kehidupan atau membina peribadi anak-anak, kerana waktu makan adalah program bersahaja yang besar impaknya dalam hidup.

Antara didikan yang boleh diterapkan kepada anak-anak pada waktu makan:

1. Tunggu orang yang paling tua
"Kalau ada ayah, suapan pertama hendaklah dimulakan oleh ayah. Kalau tidak ada ayah, emak dulu" Rahsia di sebaliknya, bila dikekalkan begitu selama tiga bulan, akan tumbuh di hati anak rasa hormat kepada yang lebih tua walaupun di luar pandangan kita.Jadi kalau kita hendak tahu macam mana anak kita di luar pandangan kita, tengok waktu makan.

2. Baca bismalah dan guna tangan kanan
"Anak kita tidak akan sanggup untuk memasukkan makanan ke mulut atau memegang sesuatu yang bukan haknya" Yang biasa dia ambil masuk kemulut dengan nama Allah dan biasa memegang yang halal dengan tangan kanan. Melalui amalan yang mudah ini, roh kita dimonitor oleh syariat. Amalan ini tak perlu pada tenaga dan wang ringgit yang banyak tapi perlu pada kesabaran dan istiqamah.

3. Ambil lauk terdekat dulu
"Bagi cubitan lauk yang pertama, ambil yang paling dekat" Kenapa? Melatih sabar. Kali kedua jika hendak ambil yang jauh tak mengapa, itu dikira usaha ikhtiar untuk dapat yang lebih baik. Ia mempengaruhi corak kehidupan dan corak kita bekerja. dan...Kalau ayah atau ibu hendak membina sifat penyayang, ambil lauk yang pertama letak di pinggan anak. Memang anak akan rasa lain. Kalau dia tak mahu lauk itu tak mengapa tapi kita memberi tu yang mustahak. Kalau kita buat macam itu, dia juga akan jadi macam itu pada orang lain. Kita sudah bina masyarakat penyayang di dalam rumah kita. Malah untuk latih anak cinta pada saudaranya yang lain, itulah waktunya.

4. Kawal suapan
"Bila ambil makanan untuk suap ke mulut, jangan diangkat suapan seterusnya selagi di dalam mulut itu belum ditelan. Sesudah ditelan, baru angkat suapan seterusnya masuk ke mulut" Untuk apa? Melatih jangan tamak dan bersifat qanaah, mencukupi apa yang ada. Atau lebih tepat, melatih syukur terhadap apa yang Allah kurniakan. Perkara ini kalau dilatih betul-betul, ia akan menumbuhkan sifat-sifat mulia di dalam diri. Sebab makan adalah perkara yang kita benar-benar buat dengan hati, sebab itu ia mempengaruhi roh.

Artikel :Internet

4 comments:

nURmALa mAZLan said...

Benda2 ni sebenarnya senang je nak follow kan..Tapi kadang2 tu terlepas laku jugak..**aya lah tu..
**hehehe

mYpRecious said...

sedap je napok incip azhar msok tuh.. encip izhan bile la nk masok ke org neh.. pandai ke masok tu.. ahakkss.. sowy wanie dop dang nk jupe wani b4 blik tu.. org ingtkn wanie blik pg esknye..

inie-chan said...

wah..
nampak ikan sardin atah meje tuh..
sedak sedak....
hahahahaha

Warnawanie said...

mala:
yerp.. malas ngan rajin je nk follow kan...uhuhuhu

myprecious:
hehehe.. mmg plan nk balik tgh malam tu, pasal nak elak jem.. the next day tu membongkang sampai ke petang..

inie-chan:
yeahhh... sardin kegemaran ramai...