Tuesday, April 14, 2009

:: Loveletter to my gorgeous baby ::


Assalamualaikum my sweet baby,

For the first time, ibu tulis loveletter utk baby...
Ibu tunggu ayah balik keje ni, nak dinner sesama...
Lambat betulkan ayah balik harini...
Ayah mana penah nak balik keje before Maghrib...
Paling awal pun sampai rumah, around 7.30pm...
Tapi takpelah, ayahkan cari rezeki utk kite satu family...
So sama2 kite doakan ayah selamat dlm perjalanan pergi dan pulang ke tempat keje selalu.. AMIN

Hurm, 2 3 hari ni ayah tak berapa sehat.
Asal malam jer, badan ayah panas..
Ibu dah berhari2 ajak ayah gi klinik, tapi ayah degil jugak.. nak telan uphamol ajer...
Ayah mana nak tau, betapa risaunya hati ibukan..
Ibu ni dah ler tak brapa sehat...
So, ibu taknak laa keadaan ayah melarat baru ayah nk gi klinik...
Kite sama2 doakan ayah cepat sembuh yer, dan harap2 esok ayah nak pegi klinik.
Kalau ayah taknak pegi jugak, kite report sama umi tok yer...hihihihi

Pagi tadi, ibu ada maternity checkup kat klinik kesihatan bangi...
Ibu dah bangun terlebih awal, nak pegi checkup...harap2 dpt nombor awal, so leh la balik cepat
So sorry to ayah, sbb kite dua rushing nk gi checkup... ibu ter miss prepare breakfast utk ayah harini...

Sampai klinik pun b4 8am. tapi ibu a bit kuciwa jugak..
Ibu dpt nombor puluh2 gak.. bilelah ibu nak pecah rekod dpt nombor below 10 nih..
Ibu dpt no duploh tiga... aihhhh mau nak tercabut pinggang ibu tunggu turn...
Kdg2 ibu rasa nak baring jer dlm bilik penyusuan tu..

Before jumpe doc, ibu buat blood n urine test dulu.
Alhamdulillah urine test ok.. tapi ibu dah cuak bile tgk result darah...
OMG, dis month hemoglobin ibu turun mendadak ler pulak...
Ibu rasa ibu dah makan dgn jayanyer... segala jenis buah, sayur ibu dah makan...
Tengok saje laaa badan ibu yg sehat and kembang dengan jayanya..
Tapi kepekatan darah ibu tak maintain la pulak...

About half an hour mcm tu, turn ibu lak jumpe doctor.
Hurm, today doctor ukur saiz rahim ibu...
Dah nak masuk 6months ni, baru laa perut ibu mula mengembang...hehehe
Kalau tak cinonet ajer perut ibu...
Syukur sgt sbb ibu dpt doc yang sangat memahami penyakit sampingan yg ibu alami..
Sebab doc tu pun ada penyakit slipped disc jugak..
Ibu tak payah explain kat dia.. macamana rasa sakit tu, sbb doc tu sendiri dah tau...
Luckily, dia sangat faham condition ibu.. alhamdulillah...

Doctor tu advise ibu supaya dah start beli barang2 utk baby from now..
Tapi ibu rasa mcm too early...lagipun ibu mcm taktau ape yg patut n tak patut beli dulu...
Takpelah nanti ibu jumpe Auntie Ana and Auntie Yon.. mintak advice diorang..
Then ibu mintak Auntie Yon or Auntie Yaya temankan ibu shoppingg...
Takpun, ibu order jer kat ayah.. suh ayah pi shopping.. ekekeke
Since ibu ada sakit slipped disc tu, so nanti bile dah enter 7 or 8months, doctor tu confirm ibu dah susah nak bergerak.. pergerakan ibu pun terbatas...
Erm.. ibu pun rasa mcm tu.. sbb skrg ni pun.. ibu dah rasa sakit tu...
Kalau ibu tgh baring, then ibu nak bangun.. susah sgt...
Skrg ni ibu duk atas kerusi 15min pun, ibu dah rasa sakit sangat...
Ibu taktau nak cerita mcmana..
Tapi, demi baby.. ibu sanggup lalui dan cuba kuatkan semangat ibu utk melawan kesakitan tu...
Kalau ibu menangis tu, bukan sbb ibu kecewa...
Ibu sangat2 happy dengan kehadiran baby.. baby adalah anugerah tak ternilai buat ibu dan ayah.

Dah jadi tanggungjawab ibu menjaga baby dlm kandungan dgn sebaik mungkin..
Hopefully, baby sentiasa selamat berada didalam perut ibu sehinggalah saat ibu akan melahirkan baby..i'Allah...
Oleh sebab hemoglobin ibu rendah dan tak konsisten, so doctor suh ibu tambah kuantiti supplement yang ibu ambil sekarang...Doctor pun suh ibu kurangkan berdiri dan travel.

Buat masa ni, ibu tak tau lagi nak bagi baby nama ape...
Setiap kali ibu tanya ayah... mesti ayah sentiasa dgn jawapan dia....
'Kalau baby lelaki, kite bagi nama Mahathir'
'Kalau baby perempuan, kite bagi nama Siti Hasmah'
Dua hari lepas, ibu tanyer ayah lagi.. nak bagi baby nama ape..
Now jawapan ayah dah bertukar...
'Owh skrg ni, kalau baby lelaki, kite bagi nama Najib'
'Kalau perempuan, kite bagi nama Rusmah'
Ayah mmg suke mcm tu... baby!!
Dia suke kenakan ibu...
Takpelah... i'Allah, ibu n ayah akan bagi nama yang baik2 utk baby nanti..

Tadi ibu ada call tokma kat kampung..
Tokma tak sehat laa baby...
Tokma kena gigit tebuan tadi..
Doctor kata tokma kena masuk wad.. tapi tokma takmo..
So doctor kasi injection kat tokma..
Sian tokma kan... kalau laaa ibu dekat dgn tokma.. leh ibu gi jenguk tokma...
Tapi takpelaaa... ada rezeki, sabtu nanti kite jumpe tokma n tok abah yer...
Ibu kena balik Terengganu jap, ada urusan bank dgn tok abah.
Baby temankan ibu balik yer, kali ni ayah tak ikut..
Sebab ujong bulan kite kan nk balik Terengganu lagi...

Oklah baby, backbone ibu dah sakit sangat ni..
badan pun dah lenguh..
ibu nak rest dulu...
baby teruskan exercise kickboxing tu yer... hehehe
Love u much baby...

Muaaahhhh..

Salam Sayang dari ibu :)




10 comments:

mYpRecious said...

The letter was sooo sweet wanie.. Owh, baby ni kan nok panggil org ape ek? hikss.. Anok2 buah bese panggil Che De, tp dop kan nok panggil Che De ork..huhu.. suh panggil auntie idah, auuuwww.. glamers gitu jadik auntie.. hikss..

=P

Org doakan baby sehat2 dan keep kickboxing dg jayenye.. dan wanie, jge kesihatan neh..

nURmALa mAZLan said...

sweet nyer bakal ibu ni..
Bila lah kita nak ikut jejak wanie ni kan?? hiksss~

Warnawanie said...

Cheche Idah - Wanie rasa kena panggil Maklong, bae lok Paklong... ekekekeke

Lia kena jadi Cik Teh, adik lok Cik Su.. hehehe

Mala - I'Allah.. doa banyak!! dan berusaha lebih!!!! hiyaaarkkkk :-P

Nyzal Aziz said...

heheeh..so, sweet..
dah nmpk gendernya blum? akak dah masuk 7 bulan lebih..still taktau gendernya lagi..kalu hero gak..peeehh..gamatlah umah..

plan brsalin kat ganu ker?
akak doakan semer ok belaka nnti..Insya Allah..

mYpRecious said...

yuhhuuu.. jadi mak long.. hikss..

:p

Hannahadi76 said...

nak ajak gi shopping pun boleh wanie. tergedik2 lagi ada. pantang!
jangan risau sangat ngan paras HB tu. akak dulu tak pernah lepas 7 pun. paling teruk 5.8. sampaikan masa nak bersalin tu, doktor dah prepare darah takut akak tak cukup darah.
anyway, banyakkan makan bayam. kurangkan makan hati ye. tak elok sangat. sekali-sekala boleh. jangan terlalu bergantung pada supplemet. yg fresh lagi elok.

inie-chan said...

nnti kalu nok beli brg baby ajok auntie yaya yep???

bg auntie yaya jd penasihat feshion..hahahahaha..

take care sis!

CoNniE said...

sooo sweeetttt....

owh owh... baby tentu dah makin aktive dlm perut kan..

zeti said...

da 6 bln ek? cpt tul masa blalu kan :) smoga wanie, hubby & baby sht selalu..

Miss Jannah said...

kak wanie

congrats for the good news, altho br je tau thru nie

thniah

kekekeke,abg lie jerla hok xdop baby lg nie, aihhh

take care ya!

jannah