Friday, November 7, 2008

:: Tragedi ogos ::




Bile baca blog Eya mengenai kemalangan yang berlaku semasa majlis kahwinnya..
Tetiba me teringat balik kisah me kemalangan dulu...

Kemalangan berlaku malam merdeka tahun 2002...
Tinggal 2 jam lagi nk sambut hari kemerdekaan 31 Ogos...
Malam tu hujan agak lebat...
dan kawan opis saya bernikah hari tuh.. selepas waktu asar...
So, malam tu ada majlis malam berinai...
Ramai orang kat rumah dia time tu...
Kendurinya dibuat keesokkan harinya...

Malam tu, me mmg kena pegi jugak rumah pengantin.. since me jahitkan batal hiasan utk bilik tidor pengantin...
But me dtg lewat skit lepas tunggu my adik bongsu habis tusyen.
Sementara tunggu adik me abis tusyen.. me lepak2 kt rumah... sambil layan tv..

Ekceli ada perkara yg menyedihkan me berlaku malam tu..
Tetiba jer my exbf mintak break malam tu.. me pun tatau ape salah me... after 4 year kami couple.. dia bagi alasan dia taknak ada komitmen... huhuhuhu
erm, no need laa nk cite in details ape yg dah jadi.... (sbb dah tak penting utk diceritakan) tapi yg pasti me anggap tu alasan yg dia create utk putuskan rship tu...

half an hour lepas broke up tu.. me amek adik me kt tempat tusyen dia..
then terus gi rumah pengantin...
malam tu kan malam merdeka.. so ramai laa mat2 rempit merempit dijalanan...
dah laaa ujan malam tu...
so me bawak adik me (rasanye umur dia time tu 11tahun) ikut me...
dlm perjalanan tu.. of coz la me blur2... dlm otak asyik duk fikir ape salah me sampai jadi mcm nih...

time tu, parents me takde kt rumah... diorang pegi kolumpo (rumah me kt trg)
so mmg tinggal me, abg and adik2 jer at home..
elok2 jer me sampai depan rumah pengantin.. me nk turn right..nk masuk ke halaman rumah pengantin... me tgh cermin, sebelum nk belok...
elok2 jer me belok... bunyi berdentum kuat gile~!!!

Arggghhhhhh tatau nak kata rasa ape time tu... huhuhuhu
tetiba jer dgr adik me ckp "Kak Wani!!!!"
Erm, me dah langgar motor...
budak tu tercampak dan badan dia terpelanting langgar signboard tepi jalan...
Mmg panik time tu.... yg me ingat... first ayat yg keluar dari mulut me...
"Ya Allah... kenapa aku langgar???"

Tuhan jer tau.. betapa ketakutannya wanie time tu...
Rasa berdosa yang amat sangat....dan mengigil satu badan...
Kawan wanie yg tgh sibuk berinai.. terpaksa keluar.. and tenangkan me...
Ramai berkerumun dan selamatkan budak laki tu...
Masa wanie accident tu.. ekceli diorang tgh merempit beramai2..
So wanie terlanggar budak yg ada kat depan sekali..
Nasib la wanie tak langgar yg ada kt belakang2.. tu... sbb budak2 tu sempat brek.

Wanie tgk keadaan budak lelaki tu... lutut dia berdarah...
Darah kuar mencurah2 mcm air paip...
Kaki dia patah...
Kawan wanie bawak wanie masuk dlm rumah.. dan suh wanie minum..
Dia suh wanie tenang dan tak fikir mcm2..
Time tu wanie blur sgt2.. nak nangis pun tak boleh.. nak fikir ape pun tak boleh...
Parents dah laa jauh kt kolumpo...

Cek punye cek... motor budak yg wanie langgar tu... lampu depan dia tak berfungsi..
So mmg tak nampak kewujudan dia kt belakang kereta...
Orang2 yang datang tolong time tu semua nk bawak dia gi hospital..
Tapi budak laki tu taknak..family budak lelaki tu pun taknak..
Lepas kena paksa dgn ramai orang, then barulah dia nak pegi..
Tupun, lepas doctor kata kena buat operation dan masuk besi, budak laki tu taknak...
dia kata nk berubat secara tradisional... so dia lari dari hospital...

Masa tu cousin wanie yg tolong setelkan dgn family dia..
Since time tu me dah start demam.. demam terkejut...
Bile dah accident ni, kite kena buat report polis.. dalam tempoh 24jam
Especially kalau kite yang langgar...
Tapi masa discuss dgn family lelaki tu.. diorang taknak pegi balai polis...
diorang nak setel kat luar jer...
Family dia mintak wanie just bayarkan duit utk baiki motor dia...
Family wanie tetap jugak nk buat report, sbb takut if kite tak report..
Silap2 lelaki tu pi buat report... wanie yg kena saman..
So utk elakkan ape2 berlaku.. me pi buat report...

Memang trauma laa jugak time tu...
seminggu dua tak brapa nak makan minum wanie...
masih lagi dlm keadaan blur2...
Tipula kalau me kata accident tu tak de kaitan langsung dgn hal yg jadi antara me & exbf..
mebi time tu fikiran tgh serabut dan tak focus langsung time drive tu...

Setiap kali dtg 30 Ogos, me akan teringat peristiwa yg takkan me lupakan nih...
Takde laa nak ingat pasal ape yang dah berlaku between me & my exbf.. sebab saya dah ada new life yang mmg benar2 wanie hargai dan bersyukur mendpt seorang suami yang penyayang & prihatin (I'Allah).
For me, I learnt a lot from this 'tragedy'...
Ekceli, just nak share pengajaran dari peristiwa nih...kalu tgh kusut tu... elakkan laa dari drive.. mmg bahaya.. emosi akan betul2 menganggu 'kefocusan' anda... :)

dan pengajaran utk mat-mat rempit yang sentiasa bersemangat waja dimalam kemerdekaan (pacak bendera kt belakang motor)... ada byk lagi cara nk tunjukkan semangat patriotik kepada negara... dan merempit laa di tempat2 selamat...supaya tak membahayakan keselamatan sendiri dan orang lain...

Wah, panjangnya entry ni...
Mesti korang penat membaca..kui kui kui..
Ape nak buat??

Eh, lupe nak gitau.. disebabkan kemalangan tu.. wanie terus tak pegi kenduri kawen kawan tu keesokkan harinya.. ish ish ish...

7 comments:

Munirah Abd said...

erk..30hb lak kenangan kita pasang braces selama 1 jam lbh!!! penat wooo nganga mulut..nak muntah rasenya..

Nurmala said...

saya pon pernah terlanggar budak..
kecik lagi budak tu
umur dia dalam 3thn cam tu
dia tiba2 jer kuad ari umah dia berlari..nasib baik masa tu kete slow jer

Elyn said...

hiks akak bule bygkan betape ketaq nyer lutut ni bile dh langgar org....

SitiNur said...

Kak Ct tak ingat surah apa,tapi mak k.Ct pernah bgitau dunia akhir zaman ni akan ada ramai orang mati katak macam mat rempit tuu..Bangsa kita la yang banyak merempit ni. Sediskan.

K.ct rasa budak yang Wani langgar tu xmo repot polis sebab dia pun salah mungkin bwk motok xdak roadtax..dia merempit pun dah kira salahkan..tah..tah lesen pun xdak. Hmm Kak Ct pun kadang2 teralit jugak masa drive kurang fokus..hehe

Tapi yang lepas2 Kak Ct slalu dilanggar, melanggar tak pernah la lagi...:P

Warnawanie said...

Munirah : hehehe...now still pakai braces lagi.. tahun bile tu buat??

Mala : Erm.. nk buat camner kan.. kadang2 kite yg careless, kdg2 orang lain yg careless...

Kak Elyn : tau takpe kak.. nk tercampak jantung segalak time tu..

Kak CT : Alhamdulillah... jgn laa ada tragedi melanggar orang... nanti trauma sampai ke tua kak...

zeti said...

khusyuk tul zt baca citer wanie smpai abis, ehehhe.. msti wanie trauma abis kan pastu.. klu zt pun knpem t'ingat2.. alhamdulillah, wanie ngan budak tu xde pape..

mYpRecious said...

che che plok jadik mangse yg kene langgor.. ehek.. mase drjh 6, nk gi kedai elok je moto langgor dr belakang kat dpn masjid.. nsb le pjg lagi umo.. :p