Tuesday, May 19, 2009

:: Ada satu citer nih... ::

Entering Final Trimester


Last Saturday rasa mcm public holiday je utk me.. hihihi
After bout a month me asyik terperuk dlm wad n rumah..
No jalan2 cari makan, no enjoy2, minda mmg tak berkembang langsung rasanya time tu..
So, sabtu tu pujuk2la the husband.. bawak me jenjalan..
Sbb rasa mcm dah ape jer badan and minda ni..
Tatau ape dah jadik kt luar nun..

Luckily azhar agreed.. tu pun tatau nk gi mana..
Syaratnyer takleh gi jauh2..
Kalu ikutkan mmg takleh gi mana2 lagi pun..
So MINES paling dekat yg Azhar agreed nak bawak.
Plan nak la beli barang baby skit2.. since me asyik masuk wad.. n bleeding..
So no time utk shopping.. tatau la if incase, tetiba laa me terdeliver awal from the due date..
Kena pinjam baju aliloaqili la kot...hehehe

Sayangnya kat Anakku MINES, tak byk choice...
Lagipun me tak larat nak berjalan..
Masuk 2 3 kedai, dah rasa nak balik.. huhuhu
So, we had lunch at Station Kopitiam aje..
Lepak2 borak2.. sambil tgk gelagat manusia...

By the way, wanie nk share satu cite ni.. hehehe
Cite yang boleh dijadikan sebagai peringatan utk semua, especially.. yg ada anak kecil, bakal mendapat anak.. dan semua la yang ada anak sedara, anak angkat, adik2 yang masih kecil..
Ni berlaku masa on the way nk gi MINES la..
Azhar stopped kt Petronas, nak isi minyak...

Sampai je stesen minyak, rasa mcm pelik jer..
Ada satu kete ni, ramai plak orang berkumpul kat situ..
Erm.. me pun duk fikir.. apehal lak tu?
Ada orang pengsan ke dlm kete..

Nasibla Azhar isi minyak betul2 sebelah pam tempat kete tu parking..
So leh la me join 'jaga tepi kain orang' gak... hehehe
Cuaca time tu panas terik...
Owh rupanya ada budak kecil dalam kete tu.. rasanye dlm umur 2tahun camtu kot..
Me pun tak sure sgt laa...Budak kecil tu terkunci dalam kete ayah dia..

Dengar2 orang yg ada time kejadian tu cite...
Ayah dia kuar nak isi minyak.... Then mak dia plak kuar gi toilet.. So tinggal anak dia jer dlm kete.. Kunci kete ayah dia tinggalkan kt dalam... Hurmmm.. soo, tetiba anak dia pi tekan button 'lock' tu.. So semua pintu dah terkunci..

Aduiiiii...
Dah satu keje plak nk bukak pintu kete...
Semua bagi instruction kt budak kecil tu..
Suh bukak pintu..
Tapi budak kecil tu mana la nk faham kan....
Dia duk lepak je kat seat belakang..
Rasanya lama jugak budak kecil tu duk dlm kete tu...
Dlm keadaan kepanasan satu hal la...

Byk la usaha2 dilakukan..
Ada yg cabut getah kt tepi cermin... pun tak jalan gak...
Me tak tau la at last, cemana diorang solve kan prob tu..
Either ayah dia balik rumah amek kunci spare ke..
Pecahkan cermin kete ke..
Panggil tukang kunci ke.....Wallahuallam..

Tapi for me, ni adalah satu pengajaran utk semua...
Shud be, mak dia tak patut tinggalkan anak dia dlm kete sorang2 kan..
Either just tunggu sampai ayah dia selesai isi minyak..baru la ke toilet.
Or ayah dia patut buka tingkap dulu.. b4 matikan enjin..
Well, kdg2 kite selalu cuai..n tak terfikir pun hal2 mcm ni akan berlaku kt kita..

So, semoga dari citer ni, kite lebih prihatin terhadap anak2 kecil..
And sentiasa beringat...

I'Allah...

5 comments:

eya said...

btl tu wannie...x ptt mak ayah dia tgglkan anak sebeso tu dlm kete..cuai sggh la dowang ni.

zeti said...

penah gak dgr citer camni.. camne la diaorg leh careless tggalkan ank dlm kete camtu.. pe la agknye jd kat bdak tu kan.. hope xde pape..

Hannahadi76 said...

this is not the first case. memang jebon sungguh mak ayah bebudak tu.

nURmALa mAZLan said...

aduhai!!!
org punya la x nak tinggal kan anak.kalau boleh nak anak tu sentiasa di sisi jer.

Elyn said...

wanie kamu udah tembam la hihihi!!! bile lai nk ckp anda gemuk kan??? esok2 lps beranak br pikir nk kuwus. asalkan kamu n baby sihat udah la.

owh bab tggl anak lam kete ni byk dh terjadi tp ramai gak x amik bende ni jdkan pengajaran!!!